Testiranje na oku otkriva Alzheimerovu bolest

Znanstvenici iz područja optike i psihijatri su izradili minimalno invazivan test na oku za otkrivanje Alzheimera…

Temeljeno na otkriću da se proces Alzheimerove bolesti koji se razvija u mozgu također pojavljuje u oku, znanstvenici su razvili nekoliko optičkih testova koji mogu odrediti prisutnost amiloid beta proteina, koji nalazimo u svih Alzheimerovih pacijenata, u leći oka. Uređaj koji se naziva unutrašnji laserski oftalmoskop može otkriti prisutnost amiloid proteina.
Od 1980. broj Amerikanaca s Alzheimerovom bolesti se gotovo udvostručio na 4,5 milijuna stanovnika. Bolest lišava ljude njihovog pamćenja, dok je rano otkrivanje Alzheimerove spašavalo ljude s medicinskog područja godinama. Ovaj test na oku može pomoći odrediti da li ste u opasnosti i riješiti misteriju.
Kaže se da su oči prozori u dušu, a sada one mogu biti ključ za spašavanje ljudskih života. Testiranje oka može pomoći u ranom otkrivanju Alzheimerove. Dr. sc. Goldstein Lee, psihijatar u Odjelu za psihijatriju i kirurgiju na Brighamovoj i ženskoj bolnici u Bostonu, kaže: “Otkrili smo da proces Alzheimerove bolesti koji se odvija u mozgu također pojavljuje i u leći oka”.
Dr. Goldstein je razvio nekoliko optičkih testova koji mogu odrediti prisutnost amiloid beta proteina u leći oka – protein koji prevladava u mozgu svih Alzheimerovih pacijenata. Unutrašnji laserski oftalmoskop može otkriti prisutnost amiloid proteina. Dr. Goldstein kaže: “Ovaj instrument je sposoban detektirati lijepljive skupljene čestice u leći oka vrlo rano, prije nego što vidite mrene”.
Mrena izgleda kao oblačni luk na rubu leće. To je drugačije od uobičajene mrene. Da bi se utvrdilo da li je to Alzheimerova mrena, Dr. Goldstein ubrizguje u oko posebne fluorescentne kapi koje se vežu na amiloid beta proteine. Pod infracrvenim svjetlom, proteini će sijati, ukazujući na Alzheimerovu bolest.
“Ako možemo dobiti liječenje rano … možemo usporiti bolest do mjesta gdje smo je učinkovito izliječili,” kaže Goldstein. To dodatno vrijeme bi moglo dati Alzheimerovim pacijentima više dragocjenog vremena za život.
Ovaj test na oku može ne samo poboljšati pacijentove šanse za pravovremeni početak liječenja, ali može također ubrzati razvoj novih lijekova za Alzheimerovu bolest.

POZADINA ISTRAŽIVANJA
Istraživači na Harvardskoj školi medicine su razvili dva optička testa koji bi mogli potencijalno dijagnosticirati Alzheimerovu bolest u početnoj fazi. Testovi se temelje na nedavnom otkriću da je nazočnost proteina koji ukazuje na Alzheimera u oku rani znak bolesti. Takvi testovi mogu poboljšati pacijenatove šanse za pravovremeni početak liječenja, a mogu isto tako ubrzati i razvoj novih lijekova.

 

KAKO TO FUNKCIONIRA?
Isti tip amiloid beta proteina, koji su znak Alzheimerove bolesti, pronađenih u mozgu se mogu također naći u leći i u  tekućini oka. Ovi proteini proizvode neobičan tip mrene u drugom dijelu oka od uobičajnih mrena(koje nisu povezane s Alzheimerom). Znanstvenici  te proteine mogu otkriti ubrizgavanjem blago osjetljivih boja, a zatim uperivanjem lasera na specifičan dio leće gdje se mrena potencijalno oblikuje. Molekule u boji se vežu na proteinske molekule, ako su prisutne, a svjetlo dovodi do toga da nastale molekule sjaje. Ova tehnika se naziva kvazi-elastično raspršenje svjetlosti.
SIMPTOMI
Alzheimerova je bolest koja se sporo razvija, tako da se u svojim najranijim fazama može pojaviti samo blaga zaboravnost koja se lako zamijeni sa promjenom u pamćenju vezanom uz starost. Može postojati problem s prisjećanjem nedavnih zbivanja ili aktivnosti, ili poznatih imena ljudi ili predmeta. Kako bolest napreduje, zaboravnost počinje sve teže ometati dnevne aktivnosti, kao naprimjer zaboravljanje na pranje zubi. Problemi  nastaju i pri govoru, razumijevanju, čitanju ili pisanju, te eventualno oštećenje mozga postaje tako snažno da je potrebna potpuna skrb.
ČINJENICE
Čak 4,5 milijuna Amerikanaca pati od Alzheimerove bolesti. Obično se javlja nakon 60. godine, a rizik se povećava sa starosti, iako nije normalan dio procesa starenja. Dok samo oko 5 posto muškaraca i žena u dobi od 65-74 imaju ovu bolest, gotovo polovica onih starijih od 85 je mogu imati.

Preuzeto iz: http://www.sciencedaily.com