Testiranje oka prvo ukazuje na kronične bolesti

Novo istraživanje otkriva da se pregledom očiju naprije otkrivaju kronične bolesti poput dijabetesa i hipertenzije…

 

Američko istraživanje pokazalo je da optički stručnjaci otkrivaju znakove određenih kroničnih bolesti prije bilo kojih drugih zdravstvenih tehničara, uključujući i 65% otkrivanja visokog kolesterola, te 30% za hipertenziju.

 

Studija je primijenjena na cijelo članstvo VSP Vision Care-a – najvećeg pružatelja usluge očnih pregleda u SAD-u koje je i naručilo istraživanje – na ukupno 56 milijuna ljudi. Sljedeći broj ljudi je primio rani tretman za kronične bolesti, kao rezultat pregleda njihovih očiju:

 

• 65% od 2,2 milijuna članova s visokim kolesterolom (1,5 milijuna), što je rezultiralo u dvije godine uštede od 1,7 milijarde dolara

• 20% od 1,5 milijuna članova s dijabetesom (296.800), što je rezultiralo u dvije godine uštede od  827 milijuna dolara

• 30% od 2,2 milijuna članova, s hipertenzijom (667.800), što je rezultiralo u dvije godine uštede od 2 milijarde dolara.

 

David Craig, AOP direktor operacija, izjavio je: “Kao što ovo novo istraživanje otkriva, testovi oka mogu ukazati na druga zdravstvena stanja, poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola, pa čak i tumora mozga. Gubitak vida je veliki ekonomski trošak u Velikoj Britaniji, ukupno procjenjen na 22 bilijuna funti u 2008. Znamo da bi veća briga zajednice za zdravlje očiju – koja će pomoći osigurati da se bolesti oka otkriju i liječe – mogla smanjiti visoku razinu sljepoće koja se može izbjeći uz znatnu uštedu troškova u zajednici “.

 

Preuzeto iz: www.optometry.co.uk