Tiflološki muzej

Tiflološki muzej u Zagrebu je jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida…

 

Od osnutka 1953. godine osobama s invaliditetom omogućuje se, kroz sve muzejske programe, ravnopravno sudjelovanje u svim oblicima života društvene zajednice, pa tako i u ostvarivanju iskustva posjeta muzeju, a zainteresiranim posjetiteljima pruža se mogućnost spoznavanja kako invalidne osobe doživljavaju okolinu koja ih okružuje te kako savladavaju svakodnevne teškoće s kojima se susreću.

 

Za stručnu obradu i prezentaciju građe koju Muzej posjeduje i za vaš ugodan boravak brinu stručnjaci s raznih područja – defektolozi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti…

Sadržaji muzeja su prilagođeni svih kategorijama posjetitelja – invalidnim osobama, slijepim i slabovidnim, gluhim osobama.

U Tamnoj sobi doživjeti ćete na trenutak, kroz simulaciju, što znači ne vidjeti. Ovdje se možete bez pomoći druge osobe i bez dodatnih uputa, ili, ukoliko želite, uz pomoć vodiča i s uputama, kretati u potpunom mraku i savladavati jednostavne zadatke. Cijeli je prostor pod videonadzorom te vaše snimljeno kretanje kroz mrak možete na CD-u sa sobom ponijeti kao svjedočanstvo jednog posebnog iskustva. Nakon izlaska iz Tamne sobe dostupno vam je računalo pomoću kojega možete saznati nešto više o vidu, anatomiji i fiziologiji organa vida, oštećenju i vrstama oštećenja ida, uzrocima, školovanju i rehabilitaciji, o bijelom štapu, psu vodiču itd.

Pomoću izložbenih predmeta prikazana je briga i skrb za „slijepce“, kako su slijepe osobe nazivali u 19. St., te je kronološki izložen dokumentarno-arhivski materijal iz kojega je vidljiv uložen trud u proučavanje „uzgoja i obuke slijepaca“. Posebno je istaknut Vinko Bek koji je kao cilj svojeg stručnog i humanitarnog rada postavio osnivanje Zemaljsko zavoda za odgoj slijepe djece. Tu je i njegova Uredovna svjedodžba, kojom mu se potvrđuje stručnost za obuku „slijepih“, te Obavijest o imenovanju za upravitelja Zemaljskog zavoda. Uz pomoć fotografija, igranog filma, reljefnog crteža i tlocrta Zavoda posjetiteljima je približen život i rad u Zemaljskom zavodu za slijepu djecu u Zagrebu na kraju 19. stoljeća.

U posebnoj cjelini Muzeja prikazan je razvoj pisma za slijepe koje je slijepim osobama omogućilo pristup informacijama i stjecanje znanja. Ovdje možete vidjeti čvorasto pismo starih Inka – quipos, a kojim su se služili i slijepi, reljefno linijsko pismo, reljefno igličasto pismo te do sredine 20. stoljeća vrlo prisutno Moonovo pismo. Koja je razlika između njih i zašto ih je Brajevo pismo potisnulo, saznat ćete razgledavajući ovaj dio izložbe. Ukoliko želite, u radionici „Kako pisati brajicom“ možete naučiti pisati na ovom pismu.

Još jedna izložbena cjelina je posvećena informatičkoj tehnologiji koja naglašeno podržava slikovne sadržaje i prilagođava ih potrebama osoba oštečena vida. Ovdje ćete doznati na koji način slijepa osoba čita s računala, kako izgleda tipkovnica kojom se osoba oštećena vida služi i što se nalazi na ekranu računala osobe koja ne vidi.

Izloženi su i likovni radovi slijepih autora. Razgledavanjem više od desetaka skulptura u ovom dijelu postava saznat ćete što nadahnjuje i vodi slijepe osobe da kroz drvo i glinu progovore o svom estetskom i životnom iskustvu. Ova izložbena cjelina će kod mnogih promijeniti neutemeljene predrasude o likovnim mogućnostima slijepih osoba.

 

Tifološki muzej nalazi se u centru grada u Draškovićevoj ulici broj 80 na drugom katu.

Muzej je otvoren radnim danom od 10 do 17 sati, a četvrtkom od 10 do 20 sati.

Više o muzeju možete saznati na www.tifloloskimuzej.hr