Što su pivske naočale?

Efekt takozvanih pivskih naočala, zbog kojeg se muškarcima žene čine privlačnije, čisti je mit, tvrde znanstvenici…

Znanstvenici su od 240 muškaraca i žena u barovima i kafićima tražili da pogledaju fotografije žena i odrede njihovu dob i privlačnost. Rezultat je suprotan onom iz mita o pivskim naočalama – žene su muškarcima manje privlačne.

Studija je također pokazala da muškarci pod utjecajem alkohola, tvrde znanstvenici, mogu točno odrediti i dob žene. Polovica sudionika je konzumirala alkohol u različitim količinama s različitim efektom – ”opušteni i dobroćudni”, ”tupi i bez inhibicija”, ”nasilni i preupadljivi” i ”neodređeno pijani”. Neke slike 10 mladih žena u dobi od 17 godina digitalno su izmijenjene kako bi izgledale mlađe ili starije. Na nekim fotografijama dodana je i šminka.

Alkohol je smanjio sposobnost žena da odrede dob osobe na fotografiji, no ne i muškaraca. Alkohol i šminka na licu nisu utjecali na njihovu procjenu.

”Ova studija pokazuje da alkohol i šminka zapravo ne mijenjaju našu pretpostavku o nečijim godinama”, kaže dr. Vincent Egansa Sveučilišta u Leicesteru.

”Zanimljivo je i to da su ljudi koji su pili alkohol ženama na fotografijama dali nižu ocjenu u odnosu na one koji alkohol nisu konzumirali. Ovo zasigurno ne ide u prilog raširenoj teoriji o ‘pivskim naočalama’. Naša studija pokazuje da čak ni velike količine alkohola ne utječu negativno na muškarčevu sposobnost procjene godina, tako da alkoholiziranost ne može biti izlika za protuzakoniti seks s maloljetnicom“, smatraju znanstvenici koji su sudjelovali u ovom projektu.

Preuzeto iz: www.pivnica.net