Što trebate znati o sunčanim naočalama?

 Odaberite sunčane naočale koje odlično izgledaju i štite vaše oči…

Veliki izbor sunčanih naočala svih stilova, cijena i karakteristika ponekad otežava odluku o kupnji najboljeg para naočala. Pronalaženje onih koje vam se sviđaju, lakše je ako počnete razmišljati o svom mogućem izboru sada, prije nego krenete u kupovinu.
Što trebate tražiti kod sunčanih naočala? Tri bitne stvari: kvalitetnu zaštitu očiju, udobnost i fantastični stil.

 

Stavite UV zaštitu na vašu listu karakteristika koje tražite  u sunčanim naočalama

Vaše sunčane naočale moraju pružiti zaštitu od ultraljubičastog zračenja, komponente Sunca koja pospješuje očne bolesti. FDA, vladina agencija koja nadgleda proizvodnju i prodaju sunčanih naočala u SAD-u, preporučuje da potražite sunčane naočale s lećama koje blokiraju 99-100% UVA i UVB zračenja. Na oznaci bi trebalo pisati ili UV 400 ili 100% UV zaštita.

Materijali leća kod sunčanih naočala
Razlika između materijala leća sunčanih naočala je poprilično mala. Neke površine su teže od drugih, a neke vrste su izdržljivije. Tri materijala se najčešće koriste za leće sunčanih naočala:
• polikarbonat; dugotrajna lagana plastika.
• CR-39; plastika obično korištena u lećama propisane  kvalitete.
• Staklo; izdržljivo, ali mnogo teže za nositi.

Boja leća sunčanih naočala i drugi slojevi
UV filtriranje je jedan od slojeva koji se primijenjuje na leće naočala, ali postoje mnogi drugi.

Boja leća sunčanih naočala
Boja leća služi za apsorpciju svjetlosti koja prolazi kroz njih. Boja koju izaberete je stvar osobnog ukusa, ali trebali bi uzeti u obzir nekoliko važnih prednosti vezanih uz boju.
• Siva boja leća smanjuje jačinu osvjetljenja ali ne iskrivljuje boje.
• Smeđa i jantarna boja smanjuju blještavilo, uključujući  i bliještavilo koje stvara plava frekvencija u Suncu a koje može učiniti da predmeti izgledaju maglovito. Smeđa i jantarna boja leća iskrivljuju boje više od sive.
• Žuta boja leća smanjuje maglovitost od plavog svjetla bolje od smeđe, tako da stvarno izoštrava pogled, ali uzrokuje veće izobličenje boja.

• Zelene nijanse leća smanjuju blještavilo i pomažu filtrirati nešto plavog svjetla. Pružaju dobar kontrast između predmeta.
• Ružičaste leće bi možda bile dobar izbor ukoliko sudjelujete u vodenim sportovima ili drugim aktivnostima na otvorenom, jer one pružaju dobar kontrast za predmete gledane na plavoj ili zelenoj pozadini.

Sunčane naočale s polariziranim lećama
Polarizirani sloj na lećama smanjuje blještavilo koje nastaje kada se svjetlo odbije od nekih predmeta, kao što su voda, asfalt i druge slične površine. Preferiraju se polarizirane leće, ali to je osobni izbor.

Obratite pažnju da sunčane naočale imaju zaštitu od grebanja
Tanki sloj se može primjeniti na leće kako bi one bile otpornije na ogrebotine. Plastične leće se lakše ogrebu od staklenih leća.

Sunčane naočale s zrcalnim staklima
Neke sunčane naočale imaju zrcalnu površinu na vanjskom dijelu leće. Iako su jako popularne, lako ih je ogrebati jer se zrcalna površina na lećama primjenjuje posljednja.

Sunčane naočale s fotokromatskim lećama
Fotokromatske (ili foto-osjetljive) leće postaju tamnije kada su izložene UV zračenju. Promjena se dogodi brzo kad svoju okolinu mijenjate iz svijetle u tamnu.

Sunčane naočale s antirefleksivnim slojem
Antireflektirajući sloj smanjuje refleksiju izazvanu svjetlom koje pogađa stražnji dio leće, čuvajući je od odbijanja svjetla u oči.

Oblici okvira sunčanih naočala
Okviri sunčanih naočala izrađeni su od plastike, osnovnih metala, titana, aluminija i mnogi drugih materijala. Trebate probati razne vrste okvira kako bi usporedili njihovu težinu i saznali u kojima se osjećate najbolje.

Djeci također trebaju sunčane naočale
Pri kupnji sunčanih naočala za djecu imajte na umu da je djeci potrebna zaštita od UV zračenja i blještavila. Zaboravite one male slabe igračke sunčane naočale – kupite im nešto što će im zaštititi oči.

Sunčane naočale s dodatnom zaštitom očiju
• Leće sunčanih naočala koje su uvijene prema predlošcima zadržavaju više svjetlosti i UV zračenja od tipičnih leća.
• Nabacite šešir širokog oboda za veću zaštitu od sunca. To će pomoći u održavanju zdravog i mlađeg izgleda kože. Stručnjaci kažu da što manje škiljimo imamo manje bora.


Odaberite sunčane naočale koje odgovaraju vašem stilu

Stilovi sunčanih naočala se mijenjaju svake godine, baš kao i svaka druga moda, ali izbor je tako raznolik da nijedan par naočala neće nikad zaista biti van mode. A kako sunčane naočale ne moraju biti skupe da bi bile efektivne, ne morate potrošiti bogatstvo da bi si pribavili novu kolekciju.
Dizajnerske i specijalizirane sunčane naočale, poput onih koje se koriste za sport, imaju veću cijenu nego većina drugih naočala, ali možete pronaći sve vrste modernih naočala po povoljnim cijenama. Samo je bitno da pogledate oznaku za UV zračenje.
Osim ako već znate koji oblik okvira izgleda dobro na vama, idite u kupovinu i probajte što više stilova naočala. Ako možete dobiti dopuštenje, prošetajte i vani s njima, a to se najčešće i dopušta, tako da možete saznati kako zapravo fukncioniraju na suncu.


Preuzeto iz: http://www.about.com