TUMORI VJEĐA

Tumori kapaka mogu biti benigni i maligni.

 

Benigni tumori su nevusi (mladeži), papilomi, bradavice, molluscum contagiosum, xanthelasma, keratoakantom, hemangiom i ciste.

Maligni tumori su bazalni karcinom (bazaliom), skvamozni karcinom, maligni melanoma, sarkom, te karcinom udružen sa xeroderma pigmentosum. Mogu se pojaviti i metastaze tumora drugih lokacija, ali su one izvanredno rijetke.

Bazaliom kapaka (Carcinoma basocellulare)

Bazaliom je najčešće smješten na koži donje vjeđe, uz rub ili na samom rubu vjeđe. Počinje kao čvorić koji uporno egzulcerira i pokriva se krastom. Raste sporo u širinu i dubinu i razara okolno tkivo. Oko egzulceracije odnosno kraste izdiže se karakteristični bedem tumorskog tkiva sedefaste boje.

Ustvari i nije potpuni karcinom , jer ne metastazira. To je najčešći tumor na očnim kapcima. Nastaje bujanjem stanica bazalnog sloja kože. Zapušten karcinom može ugroziti oko. Rijetko ugrožava život. Ako se u ranom stadiju operira, izliječenje je potpuno. Radioterapija ili krioterapija sa točnim azotom se mogu koristiti posebnim slučajevima.

Karcinom pločastih stanica, skvamozni karcinom (Carcinoma planocellulare)

Planocelularni karcinom je mnogo rjeđi, ali i mnogo maligniji od bazalioma – brže raste i jače razara tkivo, te, za razliku od bazalioma, mnogo češće metastazira. Morfologijom može nalikovati keratozi ili bazaliomu.

Ukazuje se čvorom, sa hiperkeratozom, i kasnije ulceracijom. Pored toga što razara okolno tkivo, on također i metastazira u regionalne limfne žlijezde.

Karcinom lojnih žlijezda (Carcinoma sebaceum)

Pojavljuje se kao maligna alteracija stanica u Zeisovim ili Meibomijevim žljezdama. Često počinje kao ograničeni upalni čvor koji se zamijeni sa hordeolumom ili chalazionom. Ovi su tumori najagresivniji od svih karcinoma kapka.

 

Maligni melanom kapaka (Melanoma palpebrarum)

Sve maligne tumore vjeđa treba odstraniti do zdravog tkiva. Nažalost, takvi zahvati često mutiliraju vjeđe, pa su potrebne složene kirurške rekonstrukcije kojima se vraća izgled i funkcija vjeđa. Zbog toga zahvat treba učiniti što je ranije moguće. Ponekad se kirurško liječenje dopunjuje lokalnim ozračivanjem, koje može izazvati kataraktu i oštetiti dublje strukture oka.

Ne razlikuje se od malignog melanoma na drugom dijelu kože, i može se pojavljivati u nekoliko karakterističnih oblika. Ne moraju biti pigmentirani. Važno je da se rano prepoznaju. Tumori koji imaju debljinu manju od 0,80 mm rijetko metastaziraju.