Uživajte u moru širom otvorenih očiju

Izbjegnite žarenje, crvenilo i brojne druge smetnje…

 

Na plaži, u moru ili u sjeni suncobrana, oči traže da im se posveti posebna briga. Morska sol, vjetar, sunčeva svjetlost, vrućina i pijesak mogu uzrokovati žarenje, crvenilo i brojne druge smetnje koje se uz malo truda lako mogu izbjeći.

Maske i naočale

Dva su načina da se izbjegne nadraženost očiju: zatvoriti oči dok plivamo ili, još bolje, zaštititi ih plivačkim naočalama ili maskom za ronjenje. Naočale ili maska obvezni su tijekom plivanja za sve one koji nose kontaktne leće bilo koje vrste.

Koža oko očiju

Sol iz morske vode nadražuje i osjetljivu kožu oko očiju. Sol prekomjerno isušuje kožu, čija je osjetljivost povećana djelovanjem sunca do te mjere da se mogu pojaviti ranice. Rješenje je jednostavno: isprati lice vodom odmah nakon kupanja pa time s kože lica i tijela ukloniti sol.

Crvenilo

Zbog soli, vjetra i pijeska, na moru se i najotpornije oko lako zacrveni. Najčešća je riječ o jednostavnim nadražajima spojnice koji spontano prestaju i bez nekih posebnih lijekova. U nekim slučajevima, međutim, oči mogu trpjeti i ozbiljnije posljedice. Najčešća je konjunktivitis, kada se uz crvenilo javlja i prekomjerno suzenje i žućkasti sekret. Liječi se antibiotskim kapima i mastima, ali dijagnozu i liječenje treba povjeriti liječniku oftalmologu.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr