Umjesto psa ili štapa, slijepi se sada mogu osloniti na mobilnu aplikaciju

mobile app blindPametni telefoni bi ubuduće trebao pomoći slijepima i kratkovidnim osobama da se lakše kreću po gradovima. Do sada su izvršena brojna ispitivanja nove softverske aplikacije, ali još nije spremna za tržište…
Povećana mobilnost, više komfora i neovisnost za slijepe i slabovidne osobe. Te prednosti obećava aplikacija InMoBS-App, što bi u prijevodu s njemačkog značilo: unutar-gradska podrška mobilnosti za slijepe i slabovidne osobe, piše Deutsche Welle.

“Ona može pomoći na način da korisnika obavještava o mjestu na kojem se trenutno nalazi i daje mu upute o tome u kojem bi se pravcu trebao dalje kretati. Ova aplikacija može opisati i neposrednu okolinu ili pak upozoriti korisnika o mogućim rizicima”, pojašnjava Jörg Belz. On radi u njemačkom Centru za zračne i svemirske letove (DLR) i tijekom posljednje tri godine je sudjelovao u razvoju aplikacije.

Za pogrešan smjer mobitel vibrira

“Ljudi koji su slijepi često su ovisni o onima koji vide”, kaže Belz i dodaje da se to posebno vidi na primjeru novih puteva, odnosno ruta. Tu je slijepim i slabovidnim osobama često teško, pojašnjava on, da sami prvi put koriste tu novu rutu. Nova aplikacija bi trebala biti instrument koji bi tim ljudima koristio poput psa ili štapa za slijepe, ali ona ne bi bila lijek za sve.

Jedan od rijetkih slijepih koji su već testirali aplikaciju je Gerhard Renzel. On ima nasljednu bolest očiju (retinitis pigmentosa), koja za posljedicu ima oštećenje mrežnjače. Taj 68-godišnjak je posve slijep. “Najprije sam, zahvaljujući specijalnom softveru, na računalu napravio plan vlastite rute i poslao ga na svoj smartphone. Onda sam, opremljen odgovarajućim GPS uređajem, koji putem bluetootha komunicira s mojim mobitelom, napustio kuću”, pojašnjava on.

Za potrebe testiranja aplikacije u Braunschweigu je uspostavljeno i posebno testno područje. Tu su, primjerice, semafori opremljeni WiFi uređajima koji direktno šalju signal i informacije na Renzelov pametni telefon. “Aplikacija mi je pojasnila kako izgleda moja okolina i nalazi li se na mojoj ruti, na primjer, autobusna postaja, pekarna ili raskrsnica. A kad idem u pogrešnom smjeru moj mobitel vibrira”, kaže Renzel.

On se brzo uvjerio da bi ova aplikacija u svakodnevnom životu za ljude poput njega mogla predstavljati veliko olakšanje. Prije toga je on koristio konvencionalne navigacijske uređaje s kojima nije bio zadovoljan. “Kada ste slijepi oni nisu doista odgovarajući. Previše su neprecizni”, pojašnjava Renzel.

Aplikacija još nije spremna za tržište

InMoBS-App je, međutim, tek prototip i na njemu se još moraju izvršiti određene promjene, kaže koordinator projekta Steffen Axer s Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu: “Moramo osigurati da korisnik dobije po mogućnosti precizne informacije.” Prema Axerovim procjenama potrebno je najmanje još pet godina kako bi ova aplikacija mogla biti spremna za tržište.

“Želimo pronaći način da slijepim i slabovidnim osobama pojednostavimo korištenje sredstava javnog prijevoza, bez da oni pritom uvijek budu ovisni o pomoći”, kaže Axer. A i dodatni GPS uređaj na ruci, koji pametnom telefonu šalje informacije, još uvijek predstavlja manu, ističe on i dodaje da je cilj znanstvenika da tu funkciju izravno ugrade u telefon.