Umjetne suze i zimi – zašto?

Iako je problem suhog oka u svijetu u zadnjih 7 godina gotovo udvostručen, nije nerješiv, a puno toga možete i sami učiniti…

Jeste li ikad čuli za “sindrom suhog oka”? Nikad? Niste jedini! Po nekim procjenama 89% ljudi nikad nije čulo za sindrom suhog oka, iako je to najčešći od svih očnih problema. Za simptome kao što su suhoća, crvenilo, peckanje, osjećaj stranog tijela u oku, suzenje, umor očiju itd., mnogi od nas misle da su jednostavno sastavni dio života. Ali, ipak nisu. Naime, iznenađuje činjenica da je problem suhog oka u svijetu u zadnjih 7 godina gotovo udvostručen. Međutim, problem nije nerješiv i po tom pitanju puno toga možete i sami učiniti. Kako biste svoje simptome povezali baš sa sindromom suhog oka i pokušali izbjeći ono što se izbjeći može, nabrojati ćemo najčešće uzroke njegova nastanka, a to su:

* starenje – 75% stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka
* spol – hormonske promjene u žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze često uzrokuju sindrom suhog oka
* bolesti – reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom…
* lijekovi – protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju ….
* kontaktne leće – hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja, iritaciju, proteinske naslage na lećama, upale oka i bol
* okruženje – dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostori, centralno grijanje, vjetar… izrazito povećavaju hlapljenje suza
* računala – pri dugotrajnom i koncentriranom radu na računalu “zaboravljamo” treptati (proces treptanja od važnosti je za proizvodnju suza) pa suze hlape, a oči se više suše.

Normalno je da se sekrecija suza neprestano odvija (danonoćno), a nazivamo je bazalna sekrecija. S druge strane postoji i refleksna sekrecija suza, obično kao odgovor oka na nadražaj mehaničke ili emotivne prirode. A kada iz bilo kojeg razloga nastane sindrom suhog oka, na raspolaganju su nam i umjetne suze.

Što su zapravo umjetne suze?
Umjetne suze su medicinski proizvod koji se može kupiti u ljekarnama bez recepta, a služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije su lučenje ili sastav iz nekog razloga nedostatni.
Kada i kako ih upotrijebiti? Jednostavno: već prema potrebi, ukapati 1-2 kapi u svako oko nekoliko puta dnevno ili kada u očima osjećamo nelagodu.
Činjenica je da ćemo u nadolazećem zimskom razdoblju češće osjećati spomenutu nelagodu i imati problema s očima iz nekoliko razloga – duljeg boravka u zatvorenim prostorijama, prostorijama s centralnim grijanjem (utjecaj toplog i suhog zraka), zagušljivim kino dvoranama, zadimljenim disko klubovima i kafićima, više čitanja i rada na računalu. Neki će neko vrijeme provesti i na skijanju, na visinama gdje su naše oči više izložene strujanju vjetra i, u posljednje vrijeme iznimno opasnom, ultraljubičastom zračenju.
Osim nošenja zaštitnih naočala koje mehanički štite od vjetra, a svojim UV filterima od ultraljubičastog (UV) zračenja, na skijanju, ali i u svim navedenim prilikama možemo si pomoći spomenutim umjetnim suzama, koje nam mogu olakšati tegobe, a zbog svog praktičnog pakiranja uvijek biti pri ruci.

Preuzeto iz: www.vasezdravlje.com, Autor: Marija Ivkić