UPALA SUZNE ŽLIJEZDE

Dakrioadenitis (lat. dacryoadenitis) je upala suzne žlijezde.


 

Uzroci:

Akutni dakrioadenitis (dakrioadenitis acuta) je najčešće uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama. Česti uzroci uključuju mumps, Epstein-Barrov virus, te bakterije stafilokoka i gonokoka.

Kronični dakrioadenitis (dakrioadenitis kronika) obično je posljedica neinfektivnih upalnih poremećaja, kao što su sarkoidoza, distireoidna orbitopatija i pseudotumor orbite.

Simptomi:

Oticanje na vanjskom dijelu gornjeg kapka, s mogućim crvenilom i osjetljivošću, bol u području otekline, pretjerano suzenje (epifora) ili iscjedak, oticanje limfnih čvorova ispred uha.

Liječenje:

Ako je uzrok dakrioadenitisa virusne etiologije, kao primjerice mumps, dovoljno će biti odmaranje, te topli suhi oblozi na upaljenu žlijezdu. Za druge uzroke, terapija je specifična prema uzročniku.

Mumps se može spriječiti cijepljenjem. Gonokokne bakterije mogu se spriječiti uporabom kondoma. Ostali uzroci ne mdakrioadenitis, akutni (dacryoadenitis acuta)-akutna upala suznih žlijezda. Nastupa naglo sa znacima upale (crvenilo, otok, bol, toplina), koji su lokalizirani u gornjem lateralnom uglu ulaza orbite. Otečenost uzrokuje spuštanje kapka u njegovoj temporalnoj polovici. Postoji nalaz povećanih periaurikularnih limfnih žlijezda, a ako je oticanje značajno i smanjena pokretljivost očne jabučice.