Uskoro lijek protiv sljepoće?

Iz medicine sjajna vijest o liječenju dosad neizlječivih bolesti matičnim stanicama. U roku od šest godina sljepoća će biti izlječiva…
Revolucionarni tretman dosad je testiran u Velikoj Britaniji na miševima i svinjama. Embrionalne matične stanice znanstvenici popularno nazivaju ‘čarobnim sjemenom’. Razlog tome je što iz njih nastaje svih 220 vrsta tkiva. U Hrvatskoj svaka deseta osoba starija od 70 godina boluje od žute pjege koja izaziva sljepoću.

70-godišnjem Davorinu Gložiniću početkom godine dijagnosticirana je vlažna senilna makularna degeneracija ili bolest žute pjege oka koja uzrokuje oštećenje vida. Bolest se kaže, razvila izrazito brzo. ‘Recimo, jedan pravokutni oblik se deformira pa se slika smanji pa slika potamni i onda me to zabrinulo’, prisjeća se Davorin.
‘Pacijent tada najčešće vidi sliku na način da ne vidi sredinu slike, npr. ako gleda osobi u lice vidi siluetu glave, ali ne može vidjeti oči, nos, usta’, objašnjava oftamolog dr. Dražen Grgić.
Britanski znanstvenici smatraju da lijek leži u embrionalnim matičnim stanicama. Prema njima, on bi u sljedećih šest ili sedam godina bio u široj kliničkoj uporabi. Operacija bi trajala od 45 minuta do jednog sata. Da su embrionalne matične stanice čudotvorne slažu se i naši stručnjaci. ‘Embrionalne stanice su stvarno izvor bar teoretski gledano mnogih, da ne kažem svih problema u degenerativnim procesima, znači u procesima koji oštećuju određena tkiva jer predstavljaju jednu nevjerojatnu mogućnost zamjene određenog tkiva. To je možda revolucija isto kao kad se dogodila transplantacija’, dodaje Grgić.
Znanstvenici vjeruju da bi se te stanice mogle koristiti kao izvor tkiva i organa u transplantaciji, ali i kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove i Alzheimerove.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr Autor: Iva Šimunić