Pročitajte kratki pregled namirnica koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja vaših očiju…
Istraživanje pokazuje da antioksidansi smanjuju rizik od mrene i makularne degeneracije. Specifični antioksidansi mogu imati i dodatne pogodnosti kao na primjer; vitamin A štiti protiv sljepoće, a vitamin C može igrati ulogu u sprečavanju ili ublažavanju glaukoma. Esencijalne masne kiseline čini se da pomažu oku na različite načine, od ublažavanja simptoma sindroma suhog oka do čuvanja od oštećenja makule.
Isprobajte ove namirnice kako bi bili sigurni da unosite dovoljno hrane koja će vam očuvati zdravlje očiju:
• Vitamin A: ulje od jetre bakalara, jetra, mrkva, slatki krumpir, maslac od oraha.
• Lutein i zeaksantin: špinat, lisnati kelj, obični kelj.
• Vitamin C: slatke paprike (crvene ili zelene), kelj, jagode, brokula, naranče, dinja.
• Bioflavonoidi: agrumi, trešnje, grožđe, šljive.
• Vitamin E: suncokretove sjemenke, bademi, lješnjaci.
• Selen: brazilski orašćići, kvasac, plodovi mora.
• Cink: kamenice, hamburgeri, žitarice, oraščići.
• Masne kiseline: ribe hladnih voda (losos, skuša, pastrva).
U principu, trebate jesti mnogo zelenog, lisnatog povrća, dvaput tjedno obrok s ribom, malo orašastih plodova i malo voća i povrća žutih ili narančastih boja.
Što je s ugljikohidratima? Istraživanja su predložila da konzumiranje previše “loših ugljikohidrata” kao što je primjerice bijelo brašno može povećati rizik za razvijanje makularne degeneracije vezane uz dob osobe. Naslućuje se da bi šećer u krvi uzrokovan takvim visokim glikemičnim indeksom ugljikohidrata mogao negativno utjecati na zdravlje očiju. Istraživači su sugerirali da ljudi umjesto toga konzumiraju zdravije ugljikohidrate, poput voća i povrća s više biljnih vlakana. Bon appétit!
Preuzeto iz: http://www.allaboutvision.com