Vlastite matične stanice oka razvijene na kontaktnim lećama vraćaju vid

Prema novom istraživanju, matične stanice kultivirane na kontaktnim lećima se mogu iskoristiti za poboljšanje vida kod  bolesnika s oštećenjem rožnice…

Znanstvenici na Sveučilištu New South Wales u Sydneyu su uspješno izvršili novi tretman na troje ljudi: dva muškaraca i jednoj ženi koji imaju oštećene epitele. Svi pacijenti su primjetili poboljšanje u svom vidu nakon nekoliko tjedana, izvijestili su istraživači.
Vođeni doktorom Nickom Di Girolamom, mali uzorci matičnih stanica su uzeti iz očiju svakog pacijenta, a zatim su kultivirani na terapijskim kontaktnim lećama.
Pacijenti su nosili leće 10 dana i tijekom tog razdoblja matične stanice su prešle sa leća na oštećenu rožnicu.
Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju su iskoristili pacijentove vlastite limbalne matične stanice kako bi bili sigurni da transplantat neće biti odbačen.
Objašnjavajući novu tehniku, dr. Di Girolama je rekao: “Potrebno je 10 dana za kultiviranje stanica u laboratoriju, ali nakon tog postupak je brz, zadržavajući pacijente u bolnici samo nekoliko sati. Također je relativno jeftina tehnika koja ne zahtijeva imunosupresiju da bi se spriječilo odbacivanje tkiva jer koristimo ‘vlastite’ stanice i tehnika je relativno neinvazivna.”
Australski tim istraživača se nada osiguranju financijskih sredstava od Nacionalnog vijeća za zdravstvena i medicinska istraživanja(NHMRC) što će im omogućiti usavršavanje tehnike i obavljanje većeg broja kliničkih pokusa.
Dr. Di Girolama je dodao: “Vrlo smo uzbuđeni zbog nove tehnike jer se radi o potpuno autolognom serumu razvijenom kod  pacijenta i vraćenom natrag na njegovo vlastito oko.
“Nadamo se da je ovo permanentno liječenje. Trenutno poboljšanje vida kod naša tri pacijenta traje zasada između 12-18 mjeseci. Ukoliko primjetimo opadanje, koje još nismo, postupak se može lako ponoviti.”

Preuzeto iz: http://www.otmagazine.co.uk