Voćem do zdravijih očiju

Najmanje tri porcije voća na dan može zaštititi čovjeka od očne bolesti koja s godinama zahvaća mrežnicu i može rezultirati sljepoćom.
To je rezultat osamnaest godina testiranja i praćenja prehrambenih navika, koje su proveli znanstvenici iz Bostona…
Na skupini od 118.000 ljudi su otkrili da je vjerojatnost dobivanja makularne degeneracije za 36% niža u osoba koje konzumiraju voće najmanje tri puta dnevno, nego u osoba koje konzumiraju samo pola porcije voća. Istraživanje su objavili u znanstvenom časopisu Archives of Ophtalmology.

Makularna degeneracija (također nazivana senilna makularna degeneracija), bolest pri kojoj dolazi do sklerotičnih promjena na mrežnici, vodeći je uzrok sljepoće u osoba starijih od 65 godina. Lijekovi mogu usporiti bolest, ali ne i izlječiti je. Već su prethodne studije dokazale da čovjeka od ove bolesti štite vitamini C i E, beta karoten i cink.

Znanstvenici su započeli s promatranjem prehrambenih navika muškaraca i žena starijih od 50 godina, koji na početku istraživanja nisu patili od makularne degeneracije. Ispitanici su svakih nekoliko godina ispunjavali detaljne upitnike, koji su otkrivali njihove prehrambene navike. Preko 700 ispitanika u starijoj dobi tokom istraživanja je oboljelo od makularne degeneracije. Kada se usporedila njihova prehrana sa prehrambenim navikama ostalih ispitanika, bilo je jasno da konzumacija voća, posebno banana i naranči ima visoki zaštitni učinak. Ali su također ustanovili da količina povrća na razvoj bolesti nema učinak.

Istraživanje je također pokazalo da voće s visokim vrijednostima karotena nemaju veći zaštitni učinak od drugih plodova. Znanstvenici koje je predvodio Eunyoung Cho, iz toga su zaključili da flavonoidi, vlakna i kalij koji se nalaze u voću više štite oči od bolesti.

Poznata nutrionistica Catherine Collins vjeruje da je jasan ishod bostonskog istraživanja u korist voća možda dan tim, što ispitanici nisu konzumirali dovoljno namirnica sa zaštitnim učincima kao što su one koje sadrže lutein. To su primjerice špinat i ostalo povrće. U povrću se nalaze izuzetno korisne tvari koje ne mogu zamijeniti sintetički vitamini, dodala je.

Preuzeto iz: www.optometrija.net