Zašto se adolescenti ne mogu podvrgnuti laserskoj operaciji?

Na razočarenje mnogih mladih ljudi, laserske operacije se ne preporučuju djeci i tinejdžerima…

 FDA strogo zabranjuje lasersku kirurgiju za one koji još nisu navršili 18 godina. Većina cijenjenih očnih kirurga neće obavljati lasersku operaciju na mladoj osobi najmanje do dobi od 20 godina.

Naše oči se i dalje mijenjaju tijekom tinejdžerskih godina, a vid se stabilizira napokon u našim 20-im. Laserska operacija zauvijek mijenja oblik rožnice, pa je zbog toga previše riskantno obavljati operaciju na rožnicu koja se još uvijek mijenja u obliku i veličini. Ako se laserska operacija obavi na adolescentu, postupak će se vjerovatno morati ponoviti, kada on ili ona dostignu ranije zrele godine.
Nakon što ste dovoljno stari za operaciju, kirurzi će se uvjeriti u dvije stvari: kandidat za operaciju ne smije imati postojeće bolesti rožnice i treba imati stabilnu dioptriju najmanje godinu dana.
U vrlo rijetkim prilikama, pravilo minimalne dobe za lasersku operaciju se može zanemariti u slučaju liječenja djece ili adolescenata koji pate od sindroma lijenog oka. Nekoliko istraživanja je u tijeku u vezi sigurnosti i potencijalne koristi od izvođenja refraktivne kirurgije na djeci koja su u opasnosti od ambliopije.

Preuzeto iz: www.about.com