Zbog loših sunčanih naočala možemo oslijepiti

Nošenjem sunčanih naočala bez UV zaštite, izlažemo se većoj opasnosti od gubitka vida nego kada ih uopće ne nosimo…
U vrućim ljetnim mjesecima, stručnjaci posebno upozoravaju na opasnost od UV zračenja te apeliraju na adekvatnu zaštitu. Dok kupujemo kreme za sunčanje, pomno pazeći da izaberemo onu s visokim zaštitnim faktorom, razmišljamo li što je sa zaštitom naših očiju?
Dugoročno izlaganje očiju UV zračenju, može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka te biti glavni uzrok bolesti koje u najgorem slučaju mogu dovesti do gubitka vida.
Na što trebamo paziti pri kupnji sunčanih naočala
Mnogi biraju naočale isključivo i samo po obliku koji je trenutno u modi, ne mareći za zaštitu očiju. Nošenjem sunčanih naočala bez UV zaštite, izlažemo se većoj opasnosti od gubitka vida nego kada ih uopće ne nosimo.
Zbog smanjene količine svjetlosti tamna stakla sunčanih naočala izazivaju širenje zjenica oka. Kada su zjenice proširene, štetno sunčevo zračenje ulazi u oko u puno većoj količini, a ako leće naočala nemaju adekvatnu zaštitu, oštećenja mogu biti velika. Osnovni preduvijet kvalitetne zaštite je filter na lećama naočala koji blokira protok štetnog zračenja prema oku. Kupnjom sunčanih naočala u ovlaštenim optičkim servisima, dobit ćete deklaraciju u kojoj proizvođač navodi sve karakteristike ”stakala” i kvalitetu svog proizvoda.
Naočale za vozače i sportaše
Osobama koje dulje vrijeme provode u prirodi (jedriličari, biciklisti, planinari), profesionalnim vozačima ili općenito osobama preosjetljivim na svjetlo, preporučuje se nošenje polariziranih sunčanih naočala koje imaju poseban polarizacijski filter koji pruža zaštitu od bliještanja svjetla reflektiranog od vode, snijega, mokre površine ceste, vjetrobranskog stakla…
Ne ”štedite” kupovinom na tržnicama ili neovlaštenim trgovinama, već čuvajte svoje oči, jer ipak su one ”ogledalo duše”, a što je još važnije, preko njih primamo 80% informacija iz okoline.
Preuzeto iz: www.javno.hr