Zeleni čaj za zdravlje očiju

Oči mogu apsorbirati antioksidanse iz zelenog čaja, što za učinak ima zaštitu očiju od nekih bolesti, kažu istraživači…

Istraživači kažu da sastojci koje se nalaze u zelenom čaju a odgovorni su za njegove mnoge zdravstvene prednosti su u stanju penetrirati u tkivo očiju i imati antioksidativno djelovanje ondje.
Zeleni čaj se promatrao za niz zdravstvenih koristi, kao što su borba protiv bolesti srca i raka, zahvaljujući njegovoj visokoj koncentraciji antioksidanata koji se bore protiv bolesti, a nazivaju se katehini.

Istraživači kažu da su katehini među brojnim antioksidansima, uključujući vitamin C, vitamin E, lutein i zeaxanthin, za koje se vjeruje da mogu zaštititi osjetljivo tkivo oka od glaukoma i drugih bolesti oka. Ali sve do sada nije bilo poznato da li su katehini u zelenom čaju sposobni da se apsorbiraju u tkivo oka.

Još jedna zdravstvena korist zelenog čaja

U istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, znanstvenici su hranili laboratorijske štakore ekstraktom zelenog čaja, a zatim analizirali tkivo njihovih očiju.
Rezultati su pokazali da su različiti dijelovi oka apsorbirali različite količine katehina. Područje s najvišom koncentracijom katehina je mrežnica (retina), tkivo osjetljivo na svjetlo na zadnjem dijelu oka. Područje sa najmanjom apsorpcijom katehina je rožnica, tj. vanjski sloj oka.
Studija je također pokazala da je antioksidativno djelovanje trajalo do 20 sati nakon pijenja ekstrakta zelenog čaja.

Istraživač Kai Na Chu sa odjela oftalmologije i vizualnih znanosti na Kineskom Sveučilištu u  Hong Kong I njegovi kolege kažu da njihovi nalazi sugeriraju da pijenje zelenog čaja ima koristi u zaštiti očiju od bolesti. Daljnje studije, međutim, bit će potrebno da se potvrdi zaštitni učinak kod ljudi.

Preuzeto iz: http://www.webmd.com