Znanstvenici otkrili ženu sa supervidom

Ova žena vidi 99 milijuna više boja od ostalih…

Iako ne može vidjeti kroz zidove ili, poput Supermana, iz očiju ispaljivati laserske zrake, i žena iz ove priče ima vrlo neobičnu sposobnost. Kako piše Discover Magazine, ona može vidjeti 99 milijuna više boja u usporedbi prosječnim čovjekom.

Vid je jedan od najkompliciranijih ljudskih osjeta, a način na koji vidimo boje determinira mrežnica u kojoj se nalaze dvije vrte receptora za svjetlo – štapići i čunjići ili konusi. Većina ljudi ima tri tipa konusa i oni su trikromati. Oni koji ne razlikuju boje imaju samo dva tipa konusa i nazivaju se dikromatima. A znanstvenica s instituta za neuroznanost, doktorica Gabriele Jordan, posljednjih je dvadeset godina života provela u potrazi za tetrakromatima – osobama s četiri vrste konusa i sposobnošću da vide 100 milijuna boja. Iako je, zajedno sa svojim timom, uspjela pronaći nekoliko tetrakromata, samo je jedan, odnosno, jedna od njih, uspjela proći njen test.

Pacijentica poznata samo kao “subjekt cDa29”, doktorica je iz sjeverne Engleske, no Jordan se nada kako će ih , nakon ovog slučaja, pronaći još nekoliko.

“Znamo da tetrakromati postoje, no ono što ne znamo jest što nekome omogućuje da postane tetrakromatom. Zanimljivo je da većina žena s četiri konusa nisu tetrakromati”, naglasila je Jordan.

Preuzeto iz: www.index.hr